Wadlopen op Terschelling
Een unieke eilandbeleving met Flang
Wadlopen op Terschelling is een van de leukste uitjes op het eiland. Ga mee met Flang zelf het wad op en proef de smaken van Terschelling. Hij laat je op zijn unieke manier kennismaken met het mooiste natuurgebied van Nederland.
De Waddenzee is ’s werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb. De Waddenzee is een niet erg diep en heeft een relatief vlakke kust. Het leefgebied heeft getijdengeulen, zeegras-weiden, mosselbanken, zandbanken, wadden, zoutmoerassen, stranden en duinen. Er komen een groot aantal planten- en diersoorten voor, waaronder zeezoogdieren zoals de gewone zeehond, de grijze zeehond en de bruinvis. Het is ook de broedplaats en het overwinteringsgebied voor maarliefst 10 tot 12 miljoen vogels per jaar. Het gebied is een van de laatst overgebleven grootschalige bij eb droogvallende ecosystemen waar natuurlijke processen blijven functioneren.
Flang vertelt de beste en grappigste verhalen over het wad en alle dieren en planten die er leven. Leuke en bijzondere weetjesover alles wat groeit en bloeit op ons eigen UNESCO Werelderfgoedgebied, en vooral alles wat eetbaar is. Weet jij bijvoorbeeld wat zakpijpers en alikruikjes zijn? En heb je weleens een kokkels uit het zand gevist, daarna bereid en opgegeten? Tussen de verhalen door kun je bovendien genieten van de prachtige uitzichten over de Waddenzee en de zilte lucht opsnuiven. Dit is werkelijk een tocht die al je zintuigen prikkelt.
Proeverij
Je kunt ook kiezen om een excursie met proeverij te boeken. Tijdens een Wadproeverij ga je bijvoorbeeld een uur wadlopen en laat Flang je daarna bij de waddendijk een oester proeven, brood met huisgemaakte zeewiertapenade. We schenken er natuurlijk een drankje bij. Of ga mee fietsen langs de dijk en geniet van een Zilte Proeverij in pluktuin De Zilte Smaak! Zeekraal, zee-aster, ijskruid en oesterblad worden verbouwd in de eerste zilte moestuin van Terschelling.
Wadlopen & Proeverij Zilte Proeverij
Workshop
Wil je ook weleens weten hoe je al die schelpen van het wad moet bereiden, zoals kokkels, mosselen, oesters en alikruikjes? Boek dan een workshop Culinair Wadlopen. We rapen tijdens een wandeling van ongeveer 2 uur zelf alle ingrediënten voor een lunch of diner. In de kookstudio maken we die klaar tot een heerlijke viergangen maaltijd. Je krijgt uiteraard alle recepten mee naar huis. Een feest voor wadliefhebbers, fijnproevers en kookfanaten!