Door Floor Vuurboom voor Terschelling Magazine (nr 2 zomer 2023)
Kookstudio Flang in de pan bestaat sinds 2012 en wordt gerund door Flang (officieel Willem Andries) Cupido en Willemijn Steentjes. Ze organiseren culinaire excursies in de Terschellinger natuur, zoals oesters, mosselen en kokkels zoeken op het wad of wildplukwandelingen in het bos of in de zilte tuin. De kookstudio staat in de tuin van hun B&B De Postoari in Hoorn en biedt ruimte voor culinaire workshops en diners met Terschellinger producten. Sinds maart dit jaar is de zoon van Flang, Bart Cupido, bij het bedrijf ingestapt met het idee dat hij in de toekomst in zijn vaders voetsporen zal treden.
Nieuwe stap
Bart is nu 26 jaar, heeft de opleiding tot zelfstandig werkend kok afgerond in Leeuwarden en heeft al zo’n acht jaar keukenervaring. Hij is blij met deze nieuwe stap: “Het gaat goed en het loopt soepel. Mijn vader en ik kunnen goed samenwerken. Wat vooral nieuw voor mij is zijn de workshops, in de kookstudio zitten de gasten als het ware bij je in de keuken en heb je ook veel meer contact met hen. Dat was even wennen, maar daar rol ik steeds meer in. Ik houd wel van deze gezelligheid. Een leuk team en altijd mensen om je heen. Het alleen werken past namelijk niet zo bij mij.”
Erg trots
Flang: “Ik wilde natuurlijk graag dat mijn zoon bij ons in het bedrijf zou komen, maar ik vind ook dat als je jong bent, je eerst in andere keukens moet snuffelen. Dat heb ik zelf ook gedaan voordat ik voor mezelf begon. Bart heeft in meerdere keukens ervaring opgedaan en nu was het moment dat hij bij ons zich verder gaat specialiseren. Daar ben ik erg trots op. Als het hem goed bevalt dan neemt hij de kookstudio uiteindelijk over. Ik word natuurlijk ook ouder en dan is het erg leuk als je zoon verder gaat met het bedrijf.”
Op excursie
“Wanneer je met ons meegaat op excursie nemen we je mee op pad de natuur in, en zoek je je eigen maaltijd bij elkaar”, vertelt Flang. “Met onze oogst duiken we vervolgens de kookstudio in, maken we samen ons diner en daarna schuiven we aan tafel.” Zo kun je op wad excursie om je eigen mosselmaaltijd bij elkaar te zoeken, of je gaat het wad op om oesters te zoeken die je proeft onderaan de dijk, samen met Brandaanbrood met huisgemaakte zeewiertapenade en een drankje. Wanneer je kiest voor culinair wadlopen ga je mee op een culinaire wandeling, waarbij je zelf oesters, kokkels, zeewier, mosselen en alikruiken raapt en zilte groenten plukt in de zilte tuin. In de kookstudio maak je hier een uitgebreid diner van voor jezelf en de groep. Je kunt ook mee op wildplukwandeling door bos en duin samen met een natuurgids die je vertelt over eetbare planten, kruiden, bessen en bloemen. Bij de kookstudio geniet je vervolgens van een lichte lunch bereid met zelf geplukt lekkers.
Proefkeuken
“Nieuw is onze proefkeuken”, aldus Flang. “Dat organiseren we twee keer per week. Gasten kunnen bij ons in de keuken aanschuiven waar wij het diner bereiden. Het is eigenlijk een soort masterclass waarin Bart en ik uitleggen dat we met lokale producten werken, we laten alles zien en proeven. Onze gasten hoeven in de proefkeuken niet zelf te koken, ze genieten van de gerechtjes die wij ter plekke maken, maar het is ook een beetje een educatieve avond. Tijdens zo’n avond weet je precies waar je eten vandaan komt en hoe het bereid wordt.” In de proefkeuken maken Flang en Bart vijf gerechtjes met groenten van het seizoen, ingrediënten uit het waddengebied, Terschellinger rund- of lamsvlees en zelf geplukte paddenstoelen en kruiden. Tijdens zo’n avond schenken ze uitsluitend duurzame wijnen, hoofdzakelijk uit Nederland.
Lokaal maal
Veelal wordt bij het koken alleen lokale producten van Terschelling gebruikt, maar soms wordt er een uitstapje gemaakt. Flang: “We zijn aangesloten bij de Friese coöperatie Boer & Chef die de groentes rechtstreeks bij de boer ophaalt en naar de restaurants brengt. Daar zit geen tussenhandel tussen en alle groentes zijn biologisch. Zelf hebben we ook een groentetuin, we hebben de zilte tuin en als we met vis willen werken zoeken we een duurzaam gevangen vis uit. Garnaaltjes krijgen we rechtstreeks van Texel waar ze ook worden gepeld.”
Veelzijdig
Kookstudio Flang in de pan is een zeer veelzijdig bedrijf, dat met veel passie en enthousiasme is opgezet door Flang samen met Willemijn. Flang neemt zijn zoon Bart nu mee in alles wat hij doet en organiseert. Veel om te leren dus, maar zowel Bart als Flang reageren nuchter. “We zijn wel aardig hetzelfde, mijn vader en ik”, zegt Bart. “We hebben dezelfde humor en dezelfde flauwe grappen. Dat scheelt een hoop. Belangrijk is om de basis nu goed onder de knie te krijgen. Daar hebben we de tijd voor want mijn vader wordt inderdaad ouder, maar is nog niet heel oud.” Flang: “Bart en ik voelen elkaar altijd wel aan dus dat samenwerken gaat heel leuk. We krijgen hier ook regelmatig enthousiaste reacties van de gasten over.”